BALLINA BreadCrumbTrailer Eko - mix BreadCrumbTrailer Këshilla Mjedisore

Këshilla Mjedisore

KURSENI UJIN, UJI ËSHTË JETË !

Të dhëna dhe fakte për ujin...

 • 97 % e ujit në të gjithë globin është i kripur,
 • Vetëm 2.7 % e sasisë së përgjithshme të ujit mund të shfrytëzohet për pije.
 • Uji është rregullatori i temperaturës së tokës.
 • Ai, gjithashtu, rregullon temperaturën e trupit tonë
 • Uji është transportuesi i ushqimeve dhe i oksigjenit në qelizat e trupit të njeriut.
 • Uji përbën 66% të organizmit, 75 % të trurit njerëzor dhe 75 % te të gjithë bimësisë së gjallë .
 • Një person mund të jetojë rreth një muaj pa ushqim, por vetëm disa ditë pa ujë

Përdorimi i ujit në jetën e përditshme ?

 • Çdo person përdor mesatarisht 160 litra ujë çdo ditë .
 • Për të bërë punët e mirëmbajtjes së shtëpisë përdoren mesatarisht 3500 litra ujë në javë.
 • Sasia më e madhe e ujit të përdorur është ajo që shkon për tualetin e shtëpisë sonë.

Ne përdorim:

 • 2 litra ujë, sa herë do të mbushim një çajnik .
 • 25 litra ujë, sa herë që do të lahemi në dush .
 • 60 litra ujë, sa herë vendosim në punë makinën larëse të rrobave .
 • 5 litra ujë, për të larë pjatat në shtëpi .
 • 10 litra ujë, sa herë të shtypim butonin e shkarkimit të tualetit .

A e dini sa harxhon një rubinet i cili pikon pikë-pikë, pa i kushtuar askush vëmendje ?

Ai harxhon afërsisht 283-387 litra ujë në javë !

Çfarë mund të bëjë secili prej nesh për të ndaluar shpërdorimin e ujit ?

 • Të mos lejojmë të rrjedh ujë kot nga rubineti.
 • Të mos përdorim ujin e pijshëm për të larë veturat .
 • Të mos konsumojmë më shumë ujë nga sa janë nevojat tona .
 • Të mos përdorim ujin e pijshëm për ndërtimet e shumta në qytetin tonë??.
 • Të mos pastrojmë trotuaret me ujë të pijshëm ;
 • Të mos harrojmë të mbyllim çezmat kur lajmë dhëmbët .
 • Të mos ujitim çdo ditë lulet .
 • Të paguajmë rregullisht ujin që konsumojmë .
 • Të mos lejojmë ndërhyrjet pa leje në rrjetin e ujit.


Të gjithë jemi përdorues të ujit, andaj ne jemi edhe përgjegjës për ta shfrytëzua atë në mënyrë të drejtë, duke mos e shpërdoruar...

SI TA ZVOGLOJMË NGROHJEN GLOBALE ?

Planeti ynë, gjithnjë e më shumë po përballet me ndryshimet klimatike. Stuhitë, vërshimet, thatësia etj. janë disa nga pasojat e ndryshimeve klimatike që janë si rrjedhojë e lirimit në atmosferë të gazrave serë. Zvogëlimi i sasisë së reshjeve, zvogëlimi i sasisë së ujit për pije dhe higjienë, humbja e të korrurave, përballja më urinë etj. janë vetëm disa prej rreziqeve që i kanosen njerëzimit nga ngrohja globale...

Andaj, çka mundë të bëjë secili nga Ne për të zvogëluar efektet e ngrohjes globale...

Ushqimi

 • Blini ushqime organike që janë më të shëndetshme dhe për prodhimin e të cilave shpenzohen më pak energji.
 • Blini produkte lokale sepse kështu zvogëloni energjinë e shpenzuar për transportin e produkteve nga jashtë.
 • Blini ushqime të paketuara sa më thjeshtë dhe merrni me vete qeset që të zvogëloni mbeturinat që krijohen nga qeset e plastikës.

Në shtëpi

 • Blini pajisje që kursejnë energjinë dhe servisoni të vjetrat ose ndërroni ato.
 • Minimizoni ngrohjen dhe ftohjen në shtëpi duke izoluar mirë shtëpitë tuaja.
 • Kur dilni jashtë fikni kompjuterët, nxehëset dhe kondicionuesit e ajrit.
 • Shfrytëzoni burime alternative dhe ekologjike të energjisë.
 • Mbillni sa më shumë fidane dhe pemë në oborret tuaja.
 • Zëvendësoni poçet tuaja elektrike me poça fluoreshent kompakt.
 • Nëse secili nga ne zbret temperaturën në shtëpi për 1 grade C, do te zvogëloj emetimin e CO 2 për 300 kg në vit,
 • Nëse secili nga ne do të përdorte ftohësit me shenjë A + , do të zvogëlonte emetimin CO 2 për 210 kg në vit
 • Nëse secili nga ne do te mbillte një dru, do të kontribuonte në uljen e sasisë së CO 2 për një ton, për periudhën sa mundet të thithë CO 2 një dru gjatë jetës se tij.

Në udhëtim

 • Ngisni veturat tuaja më rallë dhe në vend të tyre shfrytëzoni transportin publik.
 • Ecni apo përdorni biçikletën në relacionet e shkurta.
 • Kur udhëtimi më veturë është i domosdoshëm, sigurohuni që vetura e juaj është në rregull dhe gomat janë të fryra sa duhet.
 • Largoni nga përdorimi veturat e vjetruara.